“Ta Rog zdej daje novo podobo. Jaz garantiram, da so vsa stanovanja tu na Trubarjevi dobila 50 procentov na vrednosti.” “…konc koncev zdejle tud Trubarjeva se bo prodajala po 5000 evrov stanovanja, ker je to sedaj ratala eksluzivna lokacija zaradi prenove Rog.”
 
S temi besedami je župan Zoran Janković navzočim na nedavnem srečanju v novem Centru Rog razložil svojo vizijo mesta: fensi stavbe dvigajo cene nepremičnin!
 
Ko so ga novinarji vprašali, kako se bo reševala stanovanjska kriza, je povedal le to, da bo cena na trgu padla na “realnih 3000 eur/m2” …razen v ekskluzivnih lokacijah seveda. V petih letih naj bi se uredilo socialna stanovanja le za 10% mladih, ki so danes na čakalnih listah. Na vprašanje, kako je s stanovanji za študente, je odgovoril, da je to stvar države in se njega ne tiče. Študentske sobe v Akademskem kolegiju se umikajo dražjim projektom, prav tako številne stavbe, kjer imajo ljudje delovne prostore. Ko gre za podražitev nepremičnin, igra Janković aktivno vlogo, ko pa gre za prostorske stiske navadnih ljudi, župan vse prepušča trgu in državi.
Jasno je, kakšna prihodnost čaka delavce, študente in mlade v Jankovićevi Ljubljani - to je selitev ven iz mesta, da naredimo prostor za bogate in za turiste. 27 milijonski kup železa in stekla z imenom Center Rog, ki je leta 2021 iz mesta nasilno izrinil ustvarjalno, kritično in angažirano skupnost, je simbol te prihodnost. V njem bodo dobili prostor elitni lokali, bogato financirani kulturni zavodi, neoliberalni startup guruji, ter celo galerija družine Čeferin. Kot se spodobi za “ekskluzivno lokacijo”.

Ta simbol bo župan slovesno otvoril 26. oktobra. Soočen s spornostjo tega projekta, ki je nenazadnje z ilegalno evikcijo oškodoval stotine ljudi, nas je izzval: “Zgubil ste na sodišču in v pravni državi to velja. Tako da dobrodošli na otvoritev. Tud če delate živi obroč, mi bo čist drago…. Ampak mal je velik ta Rog za okrog, nje?”
 
Bomo videli, Zoki. 26. oktobra ob 18h bomo vsi, ki imamo dovolj te arogantne, elitistične, in nasilne mestne politike, sklenili živ obroč okoli Roga. Morda pa le ni tako velik, kot se županu zdi.
 
Vabljeni torej vsi, da se nam pridružite v tem živem manifestu - za drugačnega Roga, za drugačno mesto, za drugačno prihodnost! Za svobodno Ljubljano!