Tovarna Rog je industrijski kompleks na vzhodnem robu historičnega jedra Ljubljane, ki je po zaustavitvi proizvodnje koles leta 1991 več let zapostavljeno propadal in sameval. Leta 2006 so poslopje zasedle angažirane študentke in študenti, umetnice in umetniki in aktivistke in aktivisti, kot odgovor na tranzicijsko razlaščanje in plenjenje skupnega družbenega bogastva (privatizacija in de-industrializacija) in izginjanje javnih ter družbenih prostorov (individualizacija in atomizacija družbe). Legitimnost za svoje delovanje črpajo iz potrebe po prostorih za samoniklo umetniško, kulturno in politično dejavnost (avtonomija, neformalnost, alternativna kultura, horizontalno politično organiziranje).

Preberi več

Spoštovani!


Pred nami je odprtje 27-milijonskega Centra Rog, ki se ima zgoditi v četrtek 26. oktobra. Kot dobro vemo, je projekt že od samega začetka zaznamovan s sporno deložacijo uporabnikov in uporabnic Avtonomne tovarne Rog v času epidemije. Škandali so zaznamovali tudi naslednje faze gradnje, ko smo bili priča težkim kršitvam delavskih pravic in poškodbam delavcev, kot tudi poseku dreves na Petkovškovem nabrežju. Sporne in nedemokratične prakse pa se žal nadaljujejo tudi danes, ko je občina v fazi odpiranja nove institucije. Skupaj s končno podobo Centra Rog namreč dobivamo tudi jasno sliko, kaj ta institucija v mestu dejansko predstavlja, ter komu in čemu je zares namenjena. O tem je najbolj iskreno in direktno spregovoril kar župan Zoran Janković sam: “…konc koncev zdejle tud Trubarjeva se bo prodajala po 5000 evrov stanovanja, ker je to sedaj ratala eksluzivna lokacija zaradi prenove Roga.”

Gre torej za sistematično, s strani javnih sredstev podprto elitizacijo Ljubljane - za načrtno dviganje cen nepremičnin in za darilo bogatim.

Pojdimo po vrsti.

Preberi več

Prva teza. Ljubljana leta 2005 ni Ljubljana leta 2006, 2016 ali 2021. Veliko bolj kot na avstrijsko, švicarsko ali dansko sosesko, urejeno na ključ, spominja na Balkan. Ta isti Balkan, od katerega kot prestolnica neumorno beži že od izbrisa, na katerem se je Slovenija konstituirala. Na Prešercu vozijo trole. Trubarjeva je temačna in opustela. V centru lahko pohajkuješ po beznicah in si pivo kljub komaj vzdržnemu študentskemu statusu lahko privoščiš. In v barih se še vedno kadi. Na nepremičninskem trgu vlada stagnacija, značilna za globalnorazvojno periferno mesto, družba je primerno klavstrofobična. A vseeno je to mesto, kjer je mogoče že tedaj misliti megalomansko.

Če se je le dobrih deset let pred tem lahko skvotnilo Metelkovo in nato Cukrarno, Molotov, Vilo Maro in tako dalje, zakaj ne tudi prime [prajm] nepremičnine, ki prazna stoji v središču mesta in naravnost vpije po življenju? To je politični prostor, v katerem kolektiv TEMP s preizpraševanjem družbene arhitekture napove obdobje novega investicijskega cikla in eksplozijo špekulativnega kapitala v Ljubljani. In mu v obrambo skupaj s številnimi tovarišicami in tovariši postavi Avtonomno tovarno Rog.

Leta 2006 na volitvah zmaga Janković. Začne se nagel in brutalen prehod v vzorno mesto po meri kapitala: evropsko, globalno (zgolj za tiste s pravimi papirji, seveda), zeleno, trajnostno, kulturno. Njegova mestna politika ni domislica sui generis – je le preverjeni simptom zadnjega šusa evropske kapitalske rasti, ki v periferijo vedno pride z zamudo.

Ko pride, ponovno z zamudo, v te kraje tudi nujno sledeča globalna kriza, je Ljubljana že pripravljena, da družbene napetosti blaži z domnevno socialno retoriko in gradnjo občutka, da smo v tem mestu vsi lahko del skupnosti, ki je boljša od periferne desnice, kjer so stvari lepe, urejene, zelene. In medtem le redki opazijo, da so edini prostori, ki so nam še na voljo, tisti, ki omogočajo fleksibilnost naše delovne sile in življenj, kjer lahko obstajamo le kot natakarji, kulturni espeji, Airbnb gostitelji in občasno brezdomni najemniki.

Preberi več

MOL eno leto po zasedbi, leta 2007 začne s projektom “Second Chance”- s strani EU sponzoriranim programom za revitalizacijo bivših industrijskih kompleksov. Prvi projekt obsega javno-zasebno partnerstvo za prenovo tovarne v center sodobnih umetnosti, izgradnjo butičnega hotela in nadstandardnih stanovanj. Razmerje med komercialnim in javnim programom je 80:20%. Nekaj časa je bila aktualna ideja, da bi v Rog vmestile tudi 3 umetniške akademije, vendar dekani akademij predlog zavrnejo zaradi nedorečenih razmerij med univerzitetno in ekonomsko sfero, predvsem pa ker svojihh študentvk in študentov - ki v tovarni že ustvarjajo - nočejo metati na cesto. Zaradi recesije MOL več let ne najde zasebnega investitorja, zato projekt leta 2014 zmanjša; odstrani zasebne programe in rekonfigurira program v center za arhitekturo, dizajn in vizualne umetnosti. Poudarek je na zagotovitvi produkcjskih prostorov za t.i. kreativne industrije.

Preberi več

Ob ponovnem zaostrovanju pritiskov s strani Mestne občine Ljubljana se na vas obračamo z javnim pozivom mestni upravi, da privoli v odprt dialog z uporabniki in uporabnicami AT Rog, ki ga že tri leta poskušamo zaman vzpostaviti. Namesto nasilnega obračunavanja ali zaprtih pogajanj si prizadevamo za odprto tribuno o prihodnosti Tovarne Rog v sodelovanju z zainteresirano strokovno javnostjo. Prosimo vas, da s podpisom prispevate k našemu pozivu in pomagate pri iskanju skupne, transparentne in nenasilne rešitve konflikta.

Preberi več

Pred vami so portfoliji Tovarne Rog. Služijo popisu preteklih dogodkov, infrastrukurnih popravil, zgodovine prostora in drugih dejavnosti posameznih kolektivov, posameznikov ter prostorov.

Zgodovina prostorov tovarne Rog na Trubarjevi do začetka začasne uporabe prostorov.

  • 1871 - Zemljišče kupi Ivan Janesh in zgradi manjšo pritlično stavbo za strojenje kož.
  • 1879 - Na mestu starega objekta zgradi Janesh enonadstropno usnjarsko delavnico.
  • 1884 - Sinovi zgradijo drugo etažo.
  • 1900 - Usnjarno kupi Karel Pollak, ki delavnico obnovi in modernizira.
  • 1904 - Pollak obda območje z zidom in zgradi stanovanjsko vilo.

Preberi več