Zgodba

Sedemletna serija free karaok & jam sessionov, po domače karaok v Rogu se je začela konec leta 2006 v Galeriji Klub vsemu kot navadne karaoke z živo glasbeno spremljavo. Zaradi zelo uspešne prve izvedbe, smo karaoke ponovili in začeli izvajati na redni tedenski bazi. Ob odprtju koncertne dvorane v Rogu se je proizvodnja preselila tja. Jam sessioni so se prirejali vsako sredo z redkimi izjemami. Počasi se je dejavnost razvila v svoboden jam session, ki se mu je reklo Tradicionalne Freestyle Karaoke & Jam Sesion. Po letu delovanja so se jih začeli udeleževati tudi zelo dobri in vrhunski glasbeniki.

V prvih petih letih gibanja je bilo malo sred, ko karaok ni bilo. Po tem obdobju se je neprekinjena vrsta jam sessionov zaradi preobremenjenosti ekipe in manjka novih sodelavcev končala. V tem času so se v Ljubljani vzpostavila mnoga nova mesta, kjer so se izvajali jam sessioni, še vedno pa so se občasno odvijali tudi v koncertni dvorani v Rogu, v nekaterih polletnih ali nekaj mesečnih obdobjih tudi redno. Nosilec gibanja Freestyle Karaoke & Jam Sessionje Rogor produkcija, ki se je izoblikovala v vmesnem času.

Na redni tedenski bazi, tokrat ob četrtkih so Freestyle Karaoke spet zaživele na začetku leta 2017. Pod umetniškim vodstvom pianista prof. Marka Petrušića smo v cirkusu v tovarni Rog začeli s prirejanjem večinoma akustičnih koncertov in jam sessionov v okviru iniciative, ki se je sčasoma razvila v Jazz klub Mezzoforte. Ta niz koncertov in jam sessionov še vedno traja.

Jazz klub Mezzoforte je mobilni jazz klub. 2018. smo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana izvedli pet jam sessionov v Menzi pri koritu na Metelkovi ter po enega v Socialnem centru Rog in v cirkusu v tovarni Rog. Nekaj koncertov smo tega leta izvedli tudi v Galeriji Soteska.

2019. je Jazz klub Mezzoforte gostoval tudi v Božidarju. Poleg nadaljevanja izvajanja rednih jam sessionov v cirkusu v tovarni Rog, smo februarja zagnali občasno proizvodnjo tudi v kleti Mladinskega gledališča pod Festivalno dvorano, ki je v zadnjem letu poznana kot Božidar. Načela delovanja ostajajo v osnovi ista. Če bo treba, jih bomo prilagodili zahtevam novega prostora in ekipe, ki ga upravlja. Dogodek otvori vsakič druga zasedba s koncertom, temu pa sledi poskus svobodnega medmedijskega jam sessiona. Kljub temu, da kot aktivne udeležence pričakujemo predvsem glasbenike, smo zelo veseli, če na njih aktivno sodelujejo tudi ustvarjalci in izvajalci ostalih izraznih načinov. Večina jam sessionov je še vedno v cirkusu v tovarni Rog.

Rogor produkcija in Jazz klub Mezzoforte te vabita in spodbujata k aktivni in ustvarjalni uporabi prostora in skrbi zanj. Dobrodošla je kakršnakoli izvedljiva odprta izvirna produkcija. Ko Rogor produkciji ponujaš sodelovanje, prevzemi nase vse, kar lahko narediš sama. Ostalo je stvar dogovora. Če se dobro uskladimo, smo učinkovitejši in porabimo manj energije! Rogor produkcija omogoča tudi usposabljanje in izpopolnjevanje na različnih področjih povezanih s pripravo in izvedbo predstavitev produkcije kot so glasba, ambient, tonska tehnika, kulturni management,... Glavni namen Rogor produkcije je spodbujanje ustvarjalnosti v družbi. Predloge za sodelovanje skupaj z osnovnimi informacijami o predlagatelju, njegovih željah in dejavnosti ter kontaktom sprejemamo na e-naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Proizvaja Rogor produkcija v sodelovanju...

Literatura in viri:

tovarna.org/node/1612, tovarna.org/node/2734, tovarna.org/node/2990, tovarna.org/node/3059, tovarna.org/node/9772, tovarna.org/search/node/tradicionalne+freestyle+karaoke+jam+session, menzaprikoritu.com/events/jazz-klub-mezzoforte-just-friends-quartet, menzaprikoritu.com/events/orkestrada-jam-session, menzaprikoritu.com/2018-10-19, napovednik.com/dogodek469431_jazz_klub_mezzoforte_-_blue_train_quintet, radiostudent.si/ostalo/mestni-napovednik-16


* Z aktivno udeležbo na Freestyle Karaokah & Jam Sessionu se obvezuješ k izvajanju svojih lastnih avtorskih del. Ne prevzemamo odgovornosti za tvoje morebitno izvajanje avtorskih del drugih avtorjev. Če do tega pride, jih v bistvu izvajaš na lastno odgovornost in proti našim zahtevam.