Ni boljše pečke kt svečke.

Termin: Petki od 20.00h - 21.30h
Starost: 15+
Znanje: Za začetnike_ce in nadaljevalce_ke
prijava: Obvezna prijava za vsaj 1 mesec na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
(tečaj se bo začel če bodo vsaj 4 prijavljeni_e)

Ena izmed pomembnejših cirkuških veščin in zelo dobra telesna vadba s katero lahko svoje telo spravimo v športno formo, hkrati pa se naučimo enega izmed pomembnejših akrobatskih trikov.

Stoja na rokah je eden izmed gradnikov akrobatskega gibanja, saj preko nje krepimo svojo telesno in prostorsko zavedanje. Ker pa so stoje na rokah zahteven element, ko se jih lotimo sami, veliko ljudi obupa še preden se pokažejo vidni rezultati.

Na delavnicah bomo šli skozi mnogo različnih načinov, ki lahko pripeljejo do stoje na rokah, ki vam bi jo zavidal_la vsak_a gimnastičar_ka. Delavnice bodo sestavljene iz:

  • vaj za moč
  • raztegovanja in vaj za mobilnost
  • postopnega raziskovanja inverzije (obračanja na glavo)
  • vaj za pravilno držo v stoji
  • delo na ravnotežju (povezava uma in telesa)

Vaje so namenjene temu, da se lahko v varnem prostoru pod nadzorom budnega očesa naučite pravilnih vaj, hkrati pa tudi premagate določene strahove, ki se lahko pojavijo pri obračanju na glavo. Za popolne začetnike_ce bomo začeli pri prepostejših vajah kot so stoja na glavi, žaba, krokodil,... Medtem ko bo za tiste, ki se s stojami že poznajo poudarek na nasvetih za nadaljnje napredovanje in izboljšanje stoje na rokah.

Če koga slučajno zanima pa sem nabral na kup nekaj dejstev, zakaj je vadba stoje na rokah lahko koristna (poleg vseh očitnih razlogov, seveda:))

Poleg tega da gre za zelo zabaven način vadbe, so stoje na rokah koristne tudi za splošno zdravje telesa ker:

1. Ojača se vaš zgornji del telesa – pri vadbi stoje na rokah mora biti aktivno celo telo, najbolj pa z njo ojačamo mišice v rokah, ramenih in zgornjem delu hrbta.

2. Pomaga k izboljšavi vašega občutka ravnotežja in zavedanja telesa
Če ste že kdaj poizkusili_e narediti stojo na rokah veste, da samo moč ni dovolj. Pri stoji sta naše telo in um zmeraj zelo prisotna/povezana saj se morajo vse skupine mišic neprenehoma prilagajati in uravnavati med sabo, da lahko dosežemo stanje ravnotežja.

3. Lahko izboljšajo vaše splošno razpoloženje/počutje.
Ne samo, da boste postali močnejši_e mojostri_ce ravnotežja, mogoče se boste celo bolje počutili, saj pretok krvi v možgane deluje pomirjujoče in lahko poviša raven energije, še posebej, če se počutite pod stresom.

Še en način na katerega lahko vadba stoje na rokah pomaga vašemu razpoloženju, je da zmanjšuje produkcijo stresnega hormona kortizola.

4. Krepi naš center
Ni potrebe, da preživite ure in ure samo z izvajanjem trebušnajkov in plenkov. Stoje so zelo učinkovite pri krepljenju telesnega centra, saj je potrebno veliko stabilizacije.

Ker vas obračanje na glavo prisili, da konstanto stabilizirate svoje mišice, nenehno delate na svojih trebušnih mišicah pa tudi na drugih ključnih mišičnih skupinah, kot so mišice medeničnega obroča, zunanje poševne trebušne mišice(poševnice), notranje stegenjske mišice in spodnji del hrbta. Z redno vadbo boste dobili dobro uravnotežen in močen center, kar lahko pomaga pri preprečevanju nadaljnih poškodb in bolečin v hrbtenici.

5. Pomagajo pri zdravju kosti, cirkulaciji in dihanju.

Ker so stoje na rokah vaja s telesno težo pomagajo krepiti kosti, poleg tega pa je pravilno izvedena vadba stoje koristna za zdravje vaše hrbtenice in kosti v rokah, ramenih in zapestjih.

Ne samo to, postavljanje na roke poveča cirkulacijo v zgornjem delu telesa, hkrati pa olajša pritisk na noge in stopala in istočasno razteguje diafragmo, kar lahko poveča dotok krvi v pljuča.

Na kratko o meni (Tjaž Juvan):
S cirkusom in poučevanjem cirkusa se ukvarjam že zadnjih 10 let. V Ljubljani sem diplomiral na Pedagoški fakulteti, v Italiji se izšolal na cirkuški šoli Vertigo v Torinu. S stojami na rokah sem se podrobneje začel ukvarjati pred šestimi leti in jih izbral kot del moje specializacije na cirkuški šoli. Izobraževal pa sem se tudi na plesnem području sem na raznih seminarjih in delavnicah svetolesnovno priznanih plesalcev in koreokgrafov, ki so močno spremenili moj pristop k cirkuškemu gibanju in akrobatiki, kar tudi uporabljam pri mojih metodah poučevanja. Trenutno sem član cirkuških kolektivov Mismo Nismo in Compagnia Leggera in občasno izvajam tudi solo ulične nastope.

€ prispevki:
Priporočeni mesečni prispevki 25€ (v primeru, da bi radi_e hodili_e vendar vam predstavlja preveliko finančno oviro mi pišite in se zmenimo). skupaj prispevki z delavnico akro plesa 40€.
povezava do akro plesa: facebook.com/events/2443370282612288/