Zimsko gibanje, druženje ob pečki, švicanje in vse ostalo samo še boljše!

Termin: Petki od 18.00h - 19.30h
Starost: 15+
Znanje: Za začetnike_ce in nadaljevalce_ke
prijava: Obvezna prijava za vsaj 1 mesec na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
(tečaj se bo izvedel, če bodo vsaj 4 prijavljeni)

Akro ples je sodobna disciplina, ki se je razvila iz raziskave in povezave sodobnega plesa z akrobatiko. Vsebuje več tehnik iz obeh svetov, ki se skupaj združujejo v raziskovanju sebi lastnega gibanja in izraza. Za razliko od akrobatike je pri akro plesu več poudarka na tekočem gibanju med izvajanjem trikov. Manj je skokov in salt in več raziskovanja premetov, koles, prevalov, in ostalih elementov pri katerih ostajamo bolj pri tleh. Od sodobnega plesa pa prevzema način pristopa k gibanju in odnos do telesa, ter iskanje lastnega izraza pri gibanju.

Velik del gibanja pa bomo raziskovali_e tudi v parih ali večjih skupinah. Partnering je metoda dela kjer s pomočjo so-gibalca lahko spoznamo in osvojimo gibanja, ki jih sami mogoče ne bi uspeli. Včasih gre lahko le za spoznavajanje preko igre, včasih za gibanje, ki ga poznamo iz kontaktnega plesa in včasih za elemente partnerske in skupinske akrobatike. Velikokrat je stik z drugim telesom lahko zelo osvobajajoč in nam pomaga spoznati nove poti, ki ji prej nismo videli. Hrati pa je lahko osvobajajoče tudi za našo psiho, saj je neromantične a fizične povezave v obliki dotikov, objemov, prijemov, nošenja, itd., v našem vsakdanjem življenju zelo malo.

Zakaj in za koga so delavnice akro plesa?

Preko akro plesa se tako naučimo česa vsega je naše telo zmožno in se gibati v posluhu z njim. Kar se velikokrat pozabi pri akrobatiki je, da smo ljudje različni in tako so tudi naša telesa različna. Tako se nekdo lažje nauči salto, nekdo pa lažje premet. Nekomu so bližje kolesa, nekomu pa prevali.

Pri akro plesu se oddaljimo od ideje, da so nekateri triki ali gibi boljši od drugih. Oddaljimo se od ideje, da obstaja samo en način kako se ta gib izvaja. Če ste imeli_e željo po preobračanju in skakanju in izvajanju akrobacij, vendar se vam je zdelo da ste preveč nerodni_e, ali pa da so gimnastične vaje pretežke, je zelo možno da vam bo pristop teh delavnic bližje. Gre za bolj »humanističen« pristop, kjer vemo, da se vsi včasih kakšnega skoka tudi bojimo, kjer je povsem normalno da se učimo drugače in da eni_e potrebujemo več nekateri pa manj časa, da se nečesa naučimo. Najpomembneje je da se naučimo izvajanja stvari varno, s pomočjo ostalih in da gradimo na našem veselju do gibanja.

Na kratko o meni (Tjaž Juvan):
S cirkusom in poučevanjem cirkusa se ukvarjam že zadnjih 10 let. V Ljubljani diplomiral na Pedagoški fakulteti, v Italiji se izšolal na cirkuški šoli Vertigo v Torinu. Plesno sem se izobraževal na raznih seminarjih in delavnicah svetovno priznanih plesalcev in koreokgrafov, ki so močno spremenili moj pristop k cirkuškemu gibanju in akrobatiki. Svoje znanje sem zmeraj rad povezoval z znaji drugim performativnih zvrsti ker me je zanimalo razvijanje sebi lastnega izraza, tako da sem preko tega našel tudi svoj pristop k akro plesu. Trenutno sem član cirkuških kolektivov Mismo Nismo in Compagnia Leggera in občasno izvajam tudi solo ulične nastope.

€ prispevki:
Priporočeni mesečni prispevki 25€ (v primeru, da bi radi hodili vendar vam predstavlja preveliko finančno oviro mi pišite in se zmenimo); skupaj s prispevki s tečajem stoje na rokah 40€.
Povezava do tečaja stoje na rokah: facebook.com/events/1155321661326216/