Zadnji dan lanskega leta so nekateri v prosilci za azil iz Eritreje prejeli negativno odločitev o azilnem postopku. Na odločitev so čakali že več kot eno leto. Eritreja je nevarna diktatura, kjer je svoboda močno omejena. V vojaško službo smo prisiljeni že od 17. leta in moramo delati na poljih, gradbiščih in tovarnah brez plače in brez možnosti izhoda. Ministrstvo za notranje zadeve v Sloveniji meni, da je Eritreja varna država, vendar to ni res. Ker želimo, da se spoštuje naša pravica do ustreznega azilnega postopka, bomo imeli protest in tiskovno konferenco, na kateri bomo svoje stališče do odločitev MNZ predstavili javnosti v sredo, 15.1.2019 ob 11.00 pred azilnim kampom Kotnikova. Vabimo vse, da se nam pridružijo!

Iz zapora v zapor

Ministrstvo za notranje zadeve je za praznike prosilcem za azil iz Eritreje podarilo izjemno darilo: prvih pet negativnih odločb, v katerih je zapisano, da je Eritreja varna država. Kot kaže, se je Slovenija odločila, da bo prva država v EU, ki bo sledila takšni bizarni logiki.

Spomnimo - Eritreja velja za najhujšo diktaturo v Afriki in je država, v kateri so prebivalci obsojeni na dosmrtno vojaško služenje ali pa na smrt. Zato so Eritrejci tista skupina, ki je v celotni EU z največjo gotovostjo dobivala mednarodno zaščito (večji procent uspešnosti imajo le Sirci in Venezuelci). Tudi Slovenija je še leto nazaj sprejemala Eritrejce po programu relokacije in jim vsem podelila status mednarodne zaščite.

Odločbe so očitno slabo spisane in ne upoštevajo relevantnih poročil za to pristojnih organizacij, pač pa se sklicujejo na eno samo poročilo. Nove odločbe kažejo na drugačna navodila vrha MNZ: negativne odločbe odločevalke namreč utemeljujejo s tem, da "o Eritreji vemo zelo malo", da "je dosmrtno vojaško služenje le način zmanjševanja brezposelnosti" in da "vrnjene prebežnike sicer čakajo izvensodne obravnave, ampak se lahko izognejo dolgoletnemu zaporu ali smrti, če se spokorijo". Kot razlog zavrnitve prošnje za azil je v teh odlčitvah navedeno, da bi prosilci lahko za azil zaprosili v Sudanu, ki pa ni varna država. Na MNZ-ju nas sprašujejo kaj se bo zgodilo z nami, če gremo nazaj v Eritrejo: tega ne vemo, mogoče nas ubijejo, mogoče nas zaprejo. Eritreja nima ustave niti sodišč, oblast je v rokah policije in diktature. Smo sužnji režimu!