Poziv Avtonomne Tovarne Rog: Proti nasilju MOLa - za odprt dialog

Uporabniki in uporabnice Avtonomne Tovarne Rog z zaskrbljenostjo spremljajo izjave in poteze vodstva Mestne Občine Ljubljane. Ta z zavračanjem dialoga, nepriznavanjem delovanja uporabnikov, finančnimi sankcijami in neprikritimi grožnjami z deložacijo namreč nakazuje, da se obeta ponovitev konflikta iz leta 2016.

Spomnimo, takrat je MOL z zasebnimi varnostniki sredi noči poskušal izprazniti prostore tovarne in vzpostaviti gradbišče, a je pri tem naletel na veliko število uporabnikov, ki so hoteli zaščititi prostore, v katerih so od leta 2006 naprej razvijali alternativno kulturo, socialno in politično organiziranje, športni program in druge brezplačne dejavnosti. V nadaljevanju so se sklicevali na svojo posestno pravico in niso želeli zapustiti prostorov. Slednjo jim je kasneje priznalo tudi okrajno sodišče v Ljubljani. Od tistega trenutka so do zaključka lastninske tožbe gradbena dela morala obmirovati.

Jedro spora leži v projektu Center Rog, ki ga na območju načrtuje MOL in s konceptom katerega se Rogovci ne strinjajo. Po neuspelem poskusu nasilne deložacije so na pogajanjih poskušali najti kompromis, po katerem bi novi projekti vključevali vsebine in organizacijske principe, ki so se v Rogu vzpostavili v več kot desetletju delovanja, vendar je MOL zavrnil vsako takšno prilagajanje projekta in namesto tega po nejasnih kriterijih ponudil uporabnikom 500 kvadratnih metrov v novih prostorih. Ker bi ponudba iz Roga vrgla številne vitalne kolektive, so jo Rogovci zavrnili, od takrat pa MOL zavrača vsakršna nadaljna pogajanja in se poskuša rešiti uporabnikov z lastninskimi tožbami in visokimi sodnimi stroški - 8 posameznikov in posameznic, ki so v Rogu opravljali prostovoljne dejavnosti je obremenil s 50.000 evri. Problematično je, da največja, pravno in denarno podprta občina nesorazmerno kaznuje občane, ki se prizadevajo delovati v javnem interesu.

Ne le, da je takšno sankcioniranje in izsiljevanje uporabnikov neetično, ampak je tudi neproduktivno, saj v ničemer ne razrešuje konflikta. Ob koncu sodnih postopkov, s katerimi bo prepovedano delovanje osmim posameznikom in posameznicam, bo v Rogu še vedno ostalo preko 100 aktivistov, umetnikov, športnikov, skejterjev, beguncev, ter mladih in socialno ogroženih posameznikov, ki jim aktivnosti in udejstvovanje na Trubarjevi 72 predstavljajo bistven del življenja, prostore in pripadajočo infrastrukuro pa so z lastnim delom doslej tudi vzdrževali. Prav tako bo tam ostalo na stotine umetniških del, inštalacij, ter veliko glasbene in rekreativne opreme, ki je v lasti omenjenih kolektivov. Nemogoče si je zamisliti, da bi ti po vsem vloženem delu pristali na izgon brez kompenzacije, niti da bi lahko brez resne škode občina izpraznila prostore na silo. Prav tako jim tega mandata ne daje sodišče. Brez dialoga in kompromisa se lahko torej spor zgolj ponovno zaostri v fizični obračun - scenarij, ki ne bi koristil nikomur v Ljubljani in se ga obe strani zagotovo želita izogniti. Zato želimo uporabniki in uporabnice AT Rog ponovno poudariti nujnost dialoga med občino in Rogom. Tega pa občina žal že od 2016 naprej zavrača in se obnaša, kot da uporabnikov v Rogu več ni ali da bodo po končanih sodbah izpuhteli v zrak.

V izogib novim konfliktom pozivamo MOL, naj opusti sodno preganjanje posameznikov in privoli v odprto diskusijo o prihodnosti Roga in reševanju nastale situacije. Prepričani smo, da nasilje ne more in ne sme reševati političnega spora, in da je v najboljšem interesu prebivalcev in prebivalk Ljubljane mirno, transparentno in kolektivno iskanje rešitve.


Avtonomna Tovarna Rog
AKC Metelkova mesto
ZRC SAZU
Delavska Svetovalnica
Mirovni Inštitut
ŽPZ Kombinat
Feministični pevski zbor Z'borke
FEM TV
Kantina MSUM
Društvo Fokus
EX-garaža
GT22
Kulturno-umetniško društvo Moment
Akademski kolegij študentom
Društvo kulturologov Kult.co
[A] Infoshop
Anarhistična pobuda Ljubljana
Community Center Kubik
Črna LuknjaRadio Študent
Društvo Humanitas
Društvo Iskra
Festival Deuje babe
Festival Reciklart
Jalla Jalla
Kilavo Seme Radio Študent
klub eMCe plac
Kolektiv Rdeče zore
KUD Mreža
Lezbična četrt
Lezbično feministična univerza
Šaleški študentski klub
Tiskarski studio Metatisk
Zadruga Urbana
Cerkljanski mladinski alternatvni klub
Pekarna Magdalenske mreže Maribor
KUD Ljud
Svetlana Slapšak
Rastko Močnik
Rajko Muršič
Mitja Blažič
Tadej Troha
Erik Valenčič
Jože Vogrinc
Anja Zalta
Miha Kozorog
Sarah Lunaček
Andreja Hočevar
Tanja Rener
Jasna Podreka
Veronika Tašner
Marija Javornik
Ljubica Marjanovič Umek
Mojca Kovač Šebart
Anja Golob
Zdravko Kobe
Roman Kuhar
Darja Zaviršek
Miha Kovač
Alenka Švab
Jana S. Rošker
Asta Vrečko
Milan Jakopovič
Urška Honzak
Grega Ciglar
Nataša Sukič
Matej Tašner Vatovec
Luka Mesec
Violeta Tomić
Franc Trček
Miha Kordiš
Primož Siter
Željko Cigler
Boštjan Koražija
Sašo Slaček Brlek
Maja Tašner Vatovec
Alenka Pirjevec
Dan Juvan
Lara Otoničar
Sašo Furlan
Ana Marinšek
Tilen Grandovec
Tatjana Greif
Linn J. Koletnik
Ratko Stojiljković
Tanja Lesničar Pučko
Brane Mozetič
Mojca Urek
Renata Šribar
Vesna Bukovec
Metka Bahlen Okoli
Tea Vidmar
Mirko Mallej
Jurij Bavdaž
Gorazd Kovačič
Jasna Mažgon
Gaber Slavko
Alenka Kobolt
Marjanca Ajša Vižintin
Luka Omladič
Klara Skubic Ermenc
Barbara Bulatović
Barbara Stupica
Nataša Kramberger
Matej Bogataj
Vito Flaker
Janez Janša
Janez Janša
Mojca Divjak
ŽIVA SILA